Ilije Garašanina 22
11000 Beograd, Srbija
Pon - Pet: 09:00 - 20:00
Subota: 09:00 - 16:00
rsen
Call Centar:
011 635 0 635

Blog

Celulit

Celulit je neumorni neprijatelj sa kojim se, pre ili kasnije, suoči svaka žena. Iako je on često udružen sa gojaznošću, „napada” i mršave osobe.

Pročitaj više...

27.11.2018

Problematična koža

Koža je konstantno izložena raznim činiocima slobodnih radikala, koji u organizmu nastaju pri stresu, kao posledica pušenja, dejstva toksičnih industrijskih hemikalija, jonizovanog zračenja, ultravioletnog svetla, zagađenosti hrane i prisustva pesticida u njoj. Ako želite da vam koža uvek bude lepa i zdrava, morate se pobrinuti da stvari funkcionišu i „iznutra“. Kvalitetne kreme i fizička aktivnost pomažu, ali da bismo se rešili problema suve ili masne i problematične kože sa mitiserima, trebamo organizmu obezbediti vitamine, minerale, belančevine i određene masne kiseline. Kliničke studije pokazuju moguću povezanost konzumiranja većih količina mleka tokom dana i prirodnih hormonalnih komponenti mleka sa mogućim pogoršanjem akni. Smatra se da insulinu nalik faktor rasta (IGF) može igrati ulogu u nastanku akni.

Pročitaj više...

26.11.2018

Holesterol

Holesterol je najkontroverzniji medicinski subjekt danas, zašto je to tako?

Pročitaj više...

26.11.2018

Nizak krvni pritisak – hipotenzija

Nemojte svu krivicu za umor, malaksalost, glavobolju ili vrtoglavicu svaljivati na ove neobične klimatske uslove, nego aparat u ruke i izmerite pritisak. Možda je uzrok svemu tome nizak krvni pritisak koji nije tako retka pojava ni među mladima.

Pročitaj više...

26.11.2018

Bez viška kilograma u trudnoći

Ishrana majke pre i za vreme trudnoće veoma je važna jer utiče na veličinu i efikasnost plecente, preko koje beba dobija sve nutrijente koji su joj potrebni za rast i razvoj. Ukoliko beba na rođenju ima malu dužinu i težinu, smatraju stručnjaci da je veća šansa za dobijanje koronarne bolesti srca kad odrastu.

Pročitaj više...

26.11.2018

Kandida

Do prekomernog razmnožavanja Candide albicans, kvasne gljivice, najčešće dolazi u sistemu za varenje, gde izaziva gljivičnu infekciju. Candida albicans koristi sve okolnosti u organizmu koje pogoduju njenom razvoju (kontraceptivne pilule, antibiotici, šećerna bolest, hronični zatvor ili dijareja, kao i fizički i emocionalni stres).

Pročitaj više...

26.11.2018

Dijetna vlakna

Dijetna vlakna ili kako se još nazivaju i balastne materije u svakodnevnoj ishrani zauzimaju veoma važno mesto. Predstavljaju ugljene hidrate koje telo ne može na svari, ali kao takva pomažu regulaciji probave. Vlakna nemaju skoro nikakvu hranljivu vrednost, zapravo iz njih se ne dobija energija, ali ona pomažu u prevenciji zatvora i hemoroida, preveniraju oboljenja želudačno crevnog trakta, dijabetesa, za održavanje holesterola u krvi. Neke studije sugerišu i na to da dijetna vlakna pomažu i kod gubitka telesne težine.

Pročitaj više...

26.11.2018

Kako izgubiti masti oko stomaka?

“Gojim se, a zdravo se hranim. Sve mi se skuplja oko stomaka. Jedem voće, pirinač, pijem sokove bez šećera, ne večeram, malo jedem, a dobijam masti oko stomaka”. Ove rečenice se često mogu čuti na nutricionističkom pregledu. Iz ovih izjava se mogu primetiti greške, a kada se na ovo doda još i stres, višak masti je zagarantovan.

Pročitaj više...

26.11.2018

Omega 3 masne kiseline – spas u ribi

Mast koja se nalazi u ribi sadrži polinezasićene masne kiseline, zvane omega 3 kiseline. Ove zasićene masne kiseline se razlikuju od kiselina koje se nalaze u biljnim uljima, omega 6 kiselinama i njihovo dejstvo na organizam je drugačije. Riba ne proizvodi sama omega 3 kiseline, već pomoću planktona koje jede. Dva oblika omega 3 kiselina su eikozapentanoična kiselina i dokozaheksanoična kiselina, ove kiseline se nalaze u ribama, kao što su losos, pastrmka, skuša i tuna.

Pročitaj više...

26.11.2018

Ishrana za zdravu kosu

Idealna hrana za zdravu i jaku kosu

Pročitaj više...

25.11.2018

Kupus za jak imunitet

SAVRŠENA NAMIRNICA ZA JAK IMUNITET I DOBRO RASPOLOŽENJE

Pročitaj više...

25.11.2018

Psihološka pozadina mršavljenja

Psihološke promene usled pravilnog gubitka kilograma

Pročitaj više...

25.11.2018

Pravilno čuvanje hrane

Pravilno čuvanje hrane – zaštita zdravlja i budžeta

Pročitaj više...

25.11.2018

Izbegnite najveće zamke praznične ishrane

Srpska tradicionalna ishrana ispolji sve svoje čari u toku praznika i slavlja. Obilna, svečana trpeza mami gurmane i ljubitelje „dobrog“ zalogaja sa svih strana. Upravo zato, za vreme praznovanja, zaboravi se na količine unete hrane – ali se i nepravilno kombinuju namirnice što može da vodi u susret ozbiljnim zdravstvenim tegobama.

Pročitaj više...

25.11.2018

Kako da hranite vaše mališane

Hraniti dete zdravo, zna da bude veoma naporan posao. Upravo zbog takvog “fizičkog napora“, ostavljamo deci slobodan prostor da se hrane kako oni žele. Loše navike iz detinjstva se prenose i na odraslo doba, ali isto tako ako dete stekne dobre navike u ishrani, kasnije može mnogo poslužiti. Da li voliš brokoli? Ne. Da li voliš integralni hleb? Ne i tako redom. Naše dete voli ono što dobije od nas. Najčešće deca ne jedu hranu koju ne jedu i njihovi roditelji. Prva velika greška je dati deci novac da kupi užinu u školi. Sigurno neće odabrati zdrav sendvič, već čokoladni kroasan, ili nešto slično slatkastog ukusa.

Pročitaj više...

25.11.2018

Ishrana posle ostavljenog duvana

Ostavili ste duvan, što je odluka za svaku pohvalu, ali sada strepite da ćete se previše ugojiti. Ako sledite savete koje sam vam pripremila, ni posle ovako velikog događaja za organizam vaša linija ne mora da bude ugrožena. Duvanski dim sadrži preko 3.000 komponenti, uključujući i otrovne, mutogene i preko 40 poznatih kancerogenih supstanci.

Pročitaj više...

25.11.2018

Nega posle sunčanja

Kako negovati kožu posle sunčanja

Pročitaj više...

25.11.2018

Birajte namirnice prema indeksu sitosti

Namirnice za indeks sitost

Pročitaj više...

24.11.2018

Gluten – da li ste intolerantni?

Otkrijte koju hranu vaše telo ne podnosi

Pročitaj više...

24.11.2018

Alergije na hranu

Često možemo čuti da hrana pravi neku vrstu zdravstvenih problema. Glavobolja, ekcem, ulcerozni kolitis, dijareju, promene raspoloženja. Ove zdravstvene tegobe se mogu povezati sa ne podnošenjem određene hrane.

Pročitaj više...

24.11.2018

Pesticidi, aditivi i genetski modifikovana hrana

Pesticidi, aditivi i genetski modifikovana hrana

Pročitaj više...

24.11.2018

Dijareja

Dijareja najčešće nastaje kao rezultat bakterijske ili virusne infekcije iz zagađene hrane ili vode. Slobodno se može reći da je vid čišćenja i izbacivanja štetnih sastojaka iz tela. Lečenje je veoma važno i neophodno je sprečiti dehidrataciju.

Pročitaj više...

21.11.2018

Sunčanje bez straha

Preplanula koža je današnji simbol lepote i zdravlja. Ipak, ne zaboravite da sunce, bez obzira na pozitivna dejstva na organizam, može biti veoma agresivno prema koži. Na plaži, suncu se treba izlagati postupno. Izbegavajte direktno izlaganje suncu u vreme kad je ono najjače (između 11 i 17 sati). Ostanite u senci, hladovini – iako i tada nećemo baš potpuno biti zaštićeni, ipak senka blokira UV zračenje do 60%.

Pročitaj više...

20.09.2018

Jesenja Ishrana

Jelovnik zdravlja vredan

Pročitaj više...

24.11.2017

Lektini

Lektini

Lektini su vrsta proteina koji se vežu za molekule ugljenih hidrata. Na latinskom lektin znači izabrati. Još 1954. godine, lektin je prvi put upotrebio William Boyd.

Pročitaj više...

23.05.2017

Ana Gifing knjiga

Naš organizam je Eko sistem (novi intervju dr Ane Gifing)

Doktorka Ana Gifing je godinama proučavala najnovija naučna istraživanja koja se tiču usporavanja procesa starenja kod ljudi u okviru „Anti-Aging“ medicine. Sva svoja životna i profesionalna iskustva formulisala je u sopstveni Porgram ishrane, koji uključuje pravilnu ishranu i svaku vrstu prevencije organizma od bolesti, kako bi svaki čovek mogao živeti zdravo i doživeti duboku starost.

Pročitaj više...

12.12.2016