Ilije Garašanina 22
11000 Beograd, Srbija
Pon - Pet: 09:00 - 20:00
Subota: 09:00 - 16:00
rsen
Call Centar:
011 635 0 635

Insulinska rezistencija

Insulinska rezistencija

Šta je insulinska rezistencija?

  • Većina namirnica u savremenoj ishrani spada u grupu ugljenih hidrata, uglavnom iz prostih šećera, koji se bro apsorbuju i ualze u krv.
  • Vremenom, ćelije organizma prestaju brzo i efikasno da odgovaraju na signale insulina (koji reguliše koncentraciju šećera u krvi) i tada dolazi do insulinske rezistencije.
  • Pošto naš organzam ne može da “dozvoli” previsok nivo šećera u krvi, telo je prinuđeno da luči više insulina. Tako vremenom, dolazi do neosetljivosti ćelija na insulinsku aktivnost.
  • Za kratko vreme, ukoliko se ne reaguje adekvatno, može da se pojavi i dijabetes, odnosno šećerna bolest.

Ko je sve podložan insulinskoj rezistenciji

Insulinska rezistencija

Gojazni

Insulinska rezistencija

Oni čija se hrana bazira na ugljenim hidratima

Insulinska rezistencija

Fizički neaktivne osobe

Insulinska rezistencija

Osobe sa neredovnim ciklusima

Insulinska rezistencija

Oni koji imaju genetske predispozicije

Insulinska rezistencija

Sve češće i trudnice

Faktori rizika: (ako se simptomi ignorišu može doći do)

Koji su simptomi insulinske rezistencije?

Insulinska rezistencija

Pojačana žeđ

Insulinska rezistencija

Pojava gladi odmah nakon obroka

Insulinska rezistencija

Gojaznost

Insulinska rezistencija

Potreba za slatkišima

Insulinska rezistencija

Ciste na jajnicima i grudima

Kako mogu da sprečim?

Kako izgleda pregled?

Šta da očekujem posle pregleda?

Iskustva pacijenata

Iskustvo Insulinska rezistencija

Marija S, 37

Došla sam u centar da bih regulisala težinu i da bih se mogla pripremiti za vantelesnu oplodnju. Ginekolozii su rekli da moram da smršam, imala sam jednu bezuspešnu vantelesnu, a nisu hteli da rade ponovo dok se ne dovedem u “red”.

Imala sam insulinsku rezistenciju, policistične jajnike, problem sa štitnom žlezdom – Hašimoto i još neke dodatne bolesti. Guglala sam i videla da na forumima stalno pominju centar dr Gifing, bez razmišljanja sam otišla na dijagnostiku. Prvi rezultati su bili katastrofalni, 98 kg, na visinu od 167, pumpanje hormonima me je udebljalo za više od 25 kilograma u predhodnom pokušaju za vantelesnu. Umesto da budem očajna, izašla sam iz centra potpuno u oblacima, bila sam sigurna da ću imati odlične rezultate. Ali, moji oblaci nisu ni naslutili šta će se dogoditi u bliskoj budućnosti. Insulinska rezistencija je nestala nakon nekoliko dana, u prvih mesec dana sam smršala 6,5 kg, izgubila sam samo masnoće, prestala sam da pijem lekove, a pre dogovorene pripreme za vantelesnu, sedam meseci posle početka primene programa, ja sam spontano zatrudnela!

Trudnoću sam iznela do kraja, bez problema, imam dečaka od 10 meseci, trenutno imam 64 kilograma, polako prestajem sa dojenjem. Vratiću se na posao uskoro kao potpuno zdrava žena, zadovoljna i srećna! Ne postoje prave reči da opišu moje oduševljenje sa svima u centru dr Gifing, naročito sam zahvalna nutricionisti Đorđu Pejiću, kao i doktorki Miljani Lalić, bili su mi podrška kakvu nisam nikada imala, a kamoli očekivala!

Pozovite nas za pregled
011 635 0 635