Ilije Garašanina 22
11000 Beograd, Srbija
Pon - Pet: 09:00 - 20:00
Subota: 09:00 - 16:00
rsen
Call Centar:
011 635 0 635

Sportska ishrana

Sportska ishrana

Svaki pojačani fizički kao i intelektualni rad iziskuje i pojačanu ishranu i rehidraciju. Ovo je neophodno organizmu iz razloga sto pri većim i dužim naprezanjima ćelije su podložnije bržoj oksidaciji (propadanju), potrebno im je više energije, proteina kao gradivnih materija, kao i vode koja služi za prenos svih ovih nutrijenata.

Zavisno od vrste aktivnosti (laki ili teški sportovi), ishrana treba da bude prilagođena da što manje opterećuje sistem organa za varenje, održava sitost ali i da obezbeđuje sve zahteve dodatne mišićne aktivnosti.

Laki sportovi koji su često i hobi (streličarstvo, pikado, šah, bilijar, golf i sl.) zahtevaju u većini slučajeva samo veću psihičku koncentraciju uz minimalno naprezanje mišica.

U ovom slučaju neophodno je samo obezbeđenje dovoljne količine energije za pojačanu moždanu aktivnost a to se najlakše postiže konzumiranjem svežeg voća bogatog vodom i brzooslobadjajućim ugljenim hidratima neposredno pre aktivnosti (jabuke, mandarine, kruške, breskve i sl.).

Sportska ishrana

Pre treninga ili takmičenja kod ovih sportova treba uzimati namirnice sa sporooslobađajucim ugljenim hidratima, koji će u kontinuitetu obezbediti dovoljno energije za naprezanje organizma.

U toku treninga najbolje je piti povremeno male količine negazirane-nisko mineralne vode uz malo limuna.

Nakon treninga prvo je neophodno dopuniti depoe glikogena u jetri i mišicima, a tek posle toga jesti namirnice bogate proteinima.

Sportska ishrana

Program ishrane dr Gifing je pogodan za sve sportove

Individualni jelovnik će pomoći svakom sportisti, profesionalnom ili rekreativnom, da na adekvatan način zadovolji svoje nutritivne potrebe u cilju postizanja vrhunskih rezultata.

Pozovite nas za pregled
011 635 0 635

Tenzimiografija - TMG

Pre nekoliko godina sportska medicina je postala bogatija za jednu savremenu dijagnostičku metodu koja je od velike koristi kako doktorima sportske medicine, tako fizijatrima, fizioterapeutima, kondicionim trenerima, pa i menadžmentu sportskih klubova.

Zahvaljujući Centru dr Gifing, ova metoda je odnedavno dostupna i u Srbiji.

TMG ili tenziomiografija je dijagnostička neinvazivna metoda kojom se dobijaju podaci o kontraktilnim osobinama mišića, tj. o njihovim funkcionalnim karakteristikama. Izum je profesora S. Đorđevića, svetski poznatog sportskog radnika i trenera.

Najpreciznija metoda za određivanje funkcionalnih karakteristika skeletnih mišića (vreme aktivacije, brzina i trajanje kontrakcije, trajanje relaksacije, radijalna amplituda kontrakcije, kao i lateralna i funkcionalna simetrija).

Tenzimiografija
Tenzimiografija

Takođe, dobijaju se i preporuke o eventualnim potrebnim vežbama i tretmanima da bi se popravile performanse i sprečile eventualne povrede. Poseban dijagnostički benefit je kod povređenih sportista, jer eliminiše uticaj bola na parametre mišićne kontrakcije.

TMG ima primenu u sportu i medicini kao i u istraživačke svrhe.

U sportu se upotrebljava za optimizaciju treninga. Skriningom mišića koji su najvažniji za određeni sport utvrđuje se na kom mišiću,ili grupi mišića treba dodatno raditi (vežbe aktivacije,snage ili relaksacije) kako bi se učinak doveo na najviši nivo. Rezultati dobijeni TMG dijagnostikom se mogu upotrebiti za prevenciju povreda,kao i za procenu trenutne fizičke spremnosti i maksimalnih performansi pojedinca.

Tenzimiografija

U medicini se TMG upotrebljava u fizikalnoj medicini kao dijagnostičko (ne terapeutsko) sredstvo u proceni poboljšanja funkcionalnih sposobnosti mišića tokom i posle terapeutskih procedura posle povrede.Olakšava terapeutu izbor terapeutskih procedura i vežbi i daje potpunu informaciju o stepenu oporavka. Na ovaj način se omogućava pravovremeno vraćanje sportiste u trenažni proces,čime se prevenira vraćanje povreda. Preciznim izborom terapeutskih procedura i vežbi može se ubrzati i sam proces rehabilitacije.

TMG softver poseduje prosečne referentne vrednosti za 20 glavnih mišića za preko 20 sportova,kao i prosečne referentne vrednosti mišića za pozicije koje igrači imaju u određenim kolektivnim sportovima.

TMG može biti od koriristi u selekciji kako za vrhunski,tako i rekreativni sport.

Rekreativcima omogućava da unaprede svoje treninge,kako preko cele godine,tako i u određenom vremenskom periodu zbog sezonskih sportova (skijanje, trčanje na duge staze, ekstremni sportovi…).

Kutak za ljubitelje sporta

Predlog za čitanje - Preokret, priča o životu, ishrani, treninzima i osvajanju Olimpijskog zlata, golmana vaterpolo reprezentacije Srbije, Branislava Mitrovića

Preokret Branislav Mitrovic