Ilije Garašanina 22
11000 Beograd, Srbija
Pon - Pet: 09:00 - 20:00
Subota: 09:00 - 16:00
rsen
Call Centar:
011 635 0 635

Divlji origano

Divlji origano

Objavljeno 24.11.2018

Bauk za bakterije


Iako je od davnina na dobrom glasu zbog svojih lekovitih dejstava, divlji origano se u savremeno doba popeo na pijedestal moćnih antioksidanata koje je priroda darivala.


Divlji origano (Origanum Minutiflorum) je višegodišnja, zeljasta, aromatična biljka koja raste na nepristupačnim planinskim terenima južnog Mediterana i južnim delovima Turske. Ova vrsta origana je potpuno drugačija od one koju koristimo kao začin u svakodnevnoj ishrani. Pored toga što poseduje blagotvornija svojstva, sadrži i koncentrovanije aktivne supstance.


Antiseptik iz prirode


Ulje divljeg origana je vekovima poznato kao najjači prirodni antibiotik i antiseptik. Sadrži mnoge zaštitne supstance čiji jedinstveni balans omogućava njihovo sinergističko dejstvo.


Najznačajnija aktivna supstanca ulja je karvakrol. Što je sadržaj ove supstance u ulju veći, to je i ono blagotvornije i efikasnije. Pored karvakrola, u sastavu ulja je i timol koji je isto tako značajan sastojak za jačanje imunog sistema.


Rival antibioticima


Rezultati mnogih naučnih studija pokazali su da je ulje divljeg origana jednako efikasno sredstvo u borbi protiv infekcija, koliko i savremeni antibiotici, u nekim slučajevima čak i jače. Osim što je delotvorno u suzbijanju čak 25 različitih bakterija i gljivica, odlična je preventiva protiv gripa i prehlade. U terapiji infekcija, ulje divljeg origana kao pomoćno sredstvo vrlo brzo deluje, jer ne dozvoljava bakterijama i virusima da razviju otpornost i tako sprečava re-infekciju.


Sprečava povratak infekcije


Divlji origano se kao pomoćno lekovito sredstvo pokazao izuzetno delotvoran u infekcijama urinarnih organa koje se često ponavljaju. Njegovom redovnom upotrebom dolazi do potpunog izlečenja. Blagotvorno dejstvo ispoljava i kod respiratornih infekcija, prehlada, čestih upala grla i bronhija, astme. Ublažava kašalj i gušobolju.


Prija stomaku


Ukoliko postoje tegobe sa varenjem kao što je nadmanje, loša probava ili dijareja, divlji origano takođe može biti od koristi. Sadržaj tanina i bitera pomaže kod rešavanja i tog problema. Dobro je pomenuti da je delotvoran i kod pojave crevnih parazita.


Eliminiše višak tečnosti iz organizma


Ulje divljeg origana deluje i kao odličan diuretik, jer eliminiše višak tečnosti iz organizma. Zahvaljujući izraženim antibakterijskim, antivirusnim, germicidnim, antiparazitskim i antioksiditivnim svojstvima, uništava ešerihiju koli, kandidu,  salmonelu, stafilokoke…


Dokazano je da pomaže i kod zdravstvenih problema kao što su alergije i polenske groznice, upale pluća, sinusa i krajnika.


Ekcem, psorijaza, teško zacelive rane, ujedi insekata, takođe su indikacija za upotrebu ovog ulja.


Obratite pažnju!


I pored svih svojih blagodeti, ulje divljeg origana, ipak ne može svako da koristi. Posebno treba da ga izbegavaju osobe koje pate od nedostatka gvožđa, jer može dovesti do toga da se ovaj mineral u telu slabije apsorbuje, ali i srčani bolesnici, svi koji imaju povišen krvni pritisaktrudnice i dojilje.


Način primene


Divlji origano možete koristiti u vidu ulja, ako ga pomešate sa nekim od bazičnih ulja (hladno ceđeno maslinovo ili kokosovo ulje). Neretko se koristi i kao čaj.


Ivana Dželetović, nutricionista