Ilije Garašanina 22
11000 Beograd, Srbija
Pon - Pet: 09:00 - 20:00
Subota: 09:00 - 16:00
rsen
Call Centar:
011 635 0 635

Pravilno pripremanje hrane

Pravilno pripremanje hrane

Objavljeno 23.11.2018

Kreiranje ukusnih specijaliteta za mnoge domaćice i kulinare je svakodnevni izazov, ali retko ko u tom trenutku razmišlja da li će prilikom kuvanja i pripreme namirnica, jelo izgubiti svoje dragocene sastojke. Upravo zbog toga treba znati neka od osnovnih pravila koja će sprečiti uništavanje vitamina i minerala tokom pripreme jela.


Voće i povrće prati u komadu


Ako vam je stalo da sačuvate vitamine B kompleksa kao i vitamin C, nikada ne potapajte sveže voće i povrće u vodu, već ih operite pod mlazom česme. Da bi gubitak hranljivih sastojaka rastvorljivih u vodi bio što manji, namirnice perite u komadu. Često se greši kada se prethodno usitnjene namirnice potope u vodi da odstoje, ili se tako iseckane peru u vodi. Na taj način hrana se lišava bogatstva minerala i vitamina. Voću i povrću peteljke i listiće odstranite tek posle detaljnog pranja. Povrće spuštajte uvek u ključalu vodu. Tako se kiseonik normalno rastvara u vodi, oslobađa se i ne izaziva oksidaciju vitamina.


Iseckane namirnice odmah upotrebiti


Prilikom usitnjavanja hrane dolazi do prskanja celuloznih opni, čime se olakšava varenje i sprečavaju stomačni problemi. Isto tako iseckane namirnice pogodnije su za začinjavanje specijaliteta. Sa druge strane uvećana površina usitnjene hrane omogućava dejstvo svetlosti i kiseonika, tako da su procesi oksidacije intenzivniji, kao i gubici pojedinih vitamina i antioksidanasa. Da bi se to sprečilo, za sve namirnice važi pravilo da neposredno posle usitnjavanja, moraju odmah da se upotrebe. U slučaju kada to nije izvodljivo, treba ih čuvati u poklopljenom sudu i na hladnom mestu što kraće. Namirnice bogate vitaminom A, ne treba seckati previše. Pri kuvanju posudu poklopiti.


Ne ljuštite koru povrća, jer ona sprečava gubljenje vitamina i njihovo rastvaranje u vodi.


Kuvanje u što manje vode


Povrće pripremati u što manje vode, jer ona rastvara vitamine i mineralne soli. Od tečnosti u kojoj je kuvano povrće (bujon), može se napraviti supa ili čorba, a može se konzumirati kao topao vitaminski napitak.


Za kuvanje se koristi onoliko vode koliko je potrebno za omekšavanje. U većoj količini kuvaju se kupus, kelj, karfiol, pirinač, testenina, celer, a u manjoj, grašak, brokoli…


Voće i povrće koje nema čvrstu celuloznu opnu, kao i namirnice koje u toku pripreme u vodi trebaju da zadrže oblik (jaja, knedle, riba…) kuvaju se na 75-95 C, u ne poklopljenom sudu.


Hranljivi sastojci se najbolje sačuvaju ako se namirnice kratko kuvaju u najmanjoj količini vode.


Dinstanjem se pripremaju namirnice koje u sebi sadrže dosta vode, kao što je povrće, voće, meko meso, riba… Dok se krčkaju u sopstvenoj tečnosti samo mali deo sastojaka rastvorljivih u vodi ispari. Najdragocenije hranljive supstance se zadržavaju u tečnosti u kojoj su namirnice dinstane.


Kuvanjem na pari, hrana zadržava biološku vrednost, jer vodena para ima malu snagu ispiranja. Namirnice zadržavaju oblik, izgled i fini ukus.


Prepečena hrana ostaje bez tiamina


Ukoliko ispečete namirnice tako da dobiju hrskavu koricu, potamne, i prepeku se lišićete ih tiamina (vitamina B1).


Ne upotrebljavajte sodu bikarbonu prilikom kuvanja povrća, jer ćete na taj način uništiti vitamine C i B1.


Priprema jela u bakarnim posudama može da uništi E i C vitamin, kao i folnu kiselinu iz namirnica.


Skuvano jelo servirajte neposredno posle termičke obrade. Ostatak odložite u frižider, poklopljeno,  jer kiseonik iz vazduha oksidacijom, uništava dragocene vitamine.


Mirjana Ljutić, nutricionista